Marilyn - Blue ink Edition av Andy Warhol/Sunday B. Morning

Konstnär: Andy Warhol (efter)
Medium: Serigrafi
Ramat mått: 107x110 cm
Bildmått: 91,5x91,5 cm


Osignerad, stämplad på baksidan med blått bläck:
"Published by Sunday B Morning" samt "Fill in your own signature"

"Blue Ink Edition" är den fjärde upplagan av Andy Warhols klassiska Marilyn hyllning som gjordes 1967. Den är tillverkad med samma fotonegativ, och typ av papper som originaleditionen.

På baksidan är dessa reproduktioner av Warhols silkestryck stämplade med två markeringar i blått bläck. Den ena lyder "Print your own signature" nedanför en streckad linje. Den andra lyder "Published by Sunday B. Morning"

Originaleditionen gjordes i en upplaga om 250 exemplar, som idag är i rätt genomgående dåligt skick då både bläcket och pappret Warhol använde i slutet av 60-talet var undermåligt. Ofta användes dessutom för mycket bläck. Trots detta kan, även ett kraftigt skadad tryck ur originalserien kosta en bra bit över en miljon kronor.

Ursprunget till namnet "Sunday B. Morning" är ett mysterium. Det ryktas att "B" står för Belgian, men vem vet? Inte mycket är känt om det tidiga Sunday B. Morning.

Vad som däremot är känt är att Andy Warhol, efter hans kända "Factory Editions" av Marilyn, Flowers och Cambell´s Soup Cans", började samarbeta med två anonyma konstnärer från Belgien för en andra serie silkscreen tryck med syfte att experimentera med konceptet att massproducera konst.

Idén var helt enkelt inspirerad av massproduktions konsekvenser på det moderna samhället. Tanken var helt enkelt "Vi massproducerar dessa tryck, skriv ditt namn här, vilket namn som helst duger"